XIII edycja konkursu na „Najładniej udekorowany stół i potrawę łatwą, smaczną i zdrową” na warsztatach szkolnych

           W dniu 10 kwietnia 2025 r. w naszym ośrodku odbył się międzypowiatowy konkurs na „Najładniej udekorowany stół i potrawę łatwą, smaczną i zdrową”. Tegorocznym hasłem przewodnim dekoracji stołów była kuchnia włoska. Była to XIII edycja konkursu. Głównym punktem był konkurs na najładniej udekorowany stół i potrawę łatwą, smaczną i zdrową. Do konkursu przystąpiły zespoły z czterech szkół:

  • Zespół Szkół Specjalnych im. Ks. Jana Twardowskiego w Grójcu,
  • Specjalny Ośrodek Szkolno-Wychowawczy im. Marii Grzegorzewskiej w Rawie Mazowieckiej,
  • Specjalny Ośrodek Szkolno-Wychowawczy im. Matki Wincenty Jadwigi Jaroszewskiej w Jurkach,
  • Specjalny Ośrodek Szkolno-Wychowawczy im. Świętego Franciszka z Asyżu w Nowym Mieście Nad Pilicą.

            Uczestniczące drużyny przygotowywały potrawy i dekorowały stoły w budynku warsztatów szkolnych Specjalnego Ośrodka Szkolno-Wychowawczego w Nowym Mieście nad Pilicą. Głównym motywem dekoracji stołu była kuchnia włoska potrawy nawiązywały do kuchni włoskiej.

         Zespół Placówek Specjalnych z Rawy Mazowieckiej przygotował:

  • Makaron ze szpinakiem
  • Tiramisu
  • Grzanki z mozarellą

         Specjalny Ośrodek Szkolno-Wychowawczy z Jurek przygotował:

  • Zapiekany makaron ze szpinakiem, pomidorami i mozarellą

         Zespół Szkół Specjalnych z Grójca przygotował:

  • Lazanię

         Specjalny Ośrodek Szkolno-Wychowawczy z Nowego Miasta nad Pilicą przygotował:

  • Makaron penne z rukolą, mozarellą i pomidorami suszonymi
  • Panna cottę

Swoją obecnością uświetnili spotkanie Panie Inspektor  Wydziału Edukacji i Zdrowia Powiatu Grójeckiego- Pani Barbara Orłowska i Pani Aneta Pacholczak, Pan Bartłomiej Swat- Pełnomocnika Zarządu   Banku Spółdzielczego w Przysusze, Pana Rafał Pawlak właściciel Restauracji „Staromiejska” w Grójcu, Pan Witold Wójcik właściciel  Redakcji  MAZOWIECKA TV.

Po zapoznaniu się z zasadami tegorocznej XIII edycji konkursu, powołano jury w składzie: Pani Barbara Orłowska,  Pani Aneta Pacholczak,  Pani Elżbieta Fałek oraz Pan Rafał Pawlak. Poziom konkursu, jak co roku, był bardzo wysoki. Dlatego jury jednogłośnie uznało, że wszystkie zespoły i ich potrawy z kuchni włoskiej zasłużyły na pierwsze miejsca.

Głównym patronatem konkursu był Starosta Powiatu Grójeckiego Pan Krzysztof Ambroziak, któremu serdecznie dziękujemy i liczymy na dalsze wsparcie. Dziękujemy za wsparcie konkursu również Firmie „Folwark” z Jankowic, firmie FISKARS, Bankowi Spółdzielczemu w Przysusze, Telewizji internetowej „Mazowiecka TV” oraz Restauracji „Staromiejska” z Grójca.

Opracowała:

Judyta Dzika

 

A oto nasi sponsorzy: